Kdaj se šola odpre/zapre?
Šola se odpre ob 7.05 in zapre ob 20.00. Na predlog dijaške skupnosti se avtomatska vhodna vrata ob 17.00 zaklenejo, tako da je po tej uri mogoč le še izhod iz šole.
Kako dolgo traja glavni odmor?
Glavni odmor traja 30 minut (dopoldan 10.30–11.00 ali 11.15–11.45), izjemoma popoldne pa 45 minut.
Kdaj so počitnice?
jesenske: 28. oktobra–1. novembra 2019

novoletne: 25. decembra 2019–2. januarja 2020

zimske: 17. februarja–21. februarja 2020

prvomajske: 27. aprila–1. maja 2020

poletne: 26. junija–31. avgusta 2020

Kdaj še ni pouka?
1. oktober: dan reformacije

1. november: dan spomina na mrtve

23. december 2019: dan šole

24. december 2019 (nadomeščanje v soboto, 15. februarja 2020)

25. december 2019: božič

26. december 2019: dan samostojnosti in enotnosti

1. in 2. januar: novo leto

3. januar 2020 (nadomeščanje v soboto, 7. marca 2020)

8. februar: Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

13. april 2020: velikonočni ponedeljek

27. april: dan upora proti okupatorju

1. in 2. maj: praznik dela

25. junij 2020: dan državnosti

Kdaj zvoni?
Predura (izjema): 7.10–7.55

1.: 8.00–8.45

2.: 8.50–9.35

3.: 9.40–10.25

4.: 10.30–11.45 (vključuje malico, ki se začne ali ob 10.30 ali ob 11.15)

5.: 11.50–12.35

6.: 12.40–13.25

7.: 13.30–14.15

8.: 14.20–15.05

9.: 15.10–15.55

10.: 16.00–16.45

11.: 16.50–17.35

12.: 17.40–18.25

Ali se lahko kadi pred šolo?
Ne. Na šolskem območju zakon strogo prepoveduje kajenje. Če te pri tem zalotimo, ti izrečemo vzgojni ukrep, inšpektor pa ti lahko napiše kazen za 125 €, kot to določa 22. člen Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ali se splača?
Kako poskrbim za podobo šole?
Kakšen vtis želiš, da dobijo obiskovalci, ko pridejo na šolo? Vsak se dobro počuti v čisti in prijetni okolici. Razmišljanje v stilu “Saj drugi tudi ne pospravljajo, zakaj bi jaz” je odraz mišljenja nekoga, ki se počuti nemočnega in ga je strah narediti nekaj drugače. A si res nemočen? Zagotavljamo ti, da ne. Tvoja moč je večja, kot si misliš. V prostorih šole in na ostalih šolskih površinah pospravi za seboj. Ko je pouk organiziran izven šolskih prostorov (kulturni, športni in naravoslovni dnevi, tabori), veljajo enaka pravila kot v šoli. Če prižgeš cigareto sredi pohoda, je to isto, kot če prižgeš cigareto med uro matematike. Hmmm.
Zaradi česa dobim vzgojni ukrep?
Vzgojni ukrep dobiš zaradi naslednjega:

 • neopravičeno izostajanje,
 • neprimerno vedenje in žaljiv odnos do dijakov ali delavcev šole,
 • psihično, fizično nasilje,
 • ponarejanje rezultatov ocenjevanja,
 • ponarejanje opravičil staršev,
 • ponarejanje ostalih dokumentov,
 • ponarejanje ali kakršnokoli drugačno potvarjanje potrdil o opravljenem PUD-u,
 • kraja in namerno poškodovanje tuje lastnine,
 • blatenje ugleda šole,
 • snemanje med poukom in objavljanje fotografij ter filmčkov na družbenih omrežjih,
 • prinašanje alkohola in drugih prepovedanih substanc v šolo ter njihovo zauživanje v času pouka,
 • prinašanje nevarnih predmetov.
Kateri so vzgojni ukrepi?
Brez olepševanja: ukori res niso nekaj, kar bi si človek srčno želel. Če padeš v to kolesje, je zoprno:

 • opomin (1–6 neopravičenih ur),
 • ukor (7–34 neopravičenih ur),
 • izključitev (35 neopravičenih ur).
Kako je z malico?
Malico ponuja podjetje K-Norma. Ob začetku malice dežurna dijaka odideta po dve škatli z malico (ena za tople in ena za hladne menije), ki sta na polici v avli. V škatlah je malica za vse, ki so nanjo naročeni. Dobiš točno tisti meni, ki si ga izbral preko spletne aplikacije Šolski bistro (stari Kroky). Na embalaži je nalepka s tvojim imenom, priimkom in razredom. Malico poješ v učilnici. Ko končaš, počistiš mizo za seboj. Odpadke ločiš (embalaža, organski odpadki, ostalo). Dežurna dijaka odneseta škatli nazaj na polico v avlo.
Kje se prijavim na malico?

Prijavnico, ki jo najdeš na spletni strani za prijavo na prehrano, natisni, izpolni, starši naj jo podpišejo, nato jo oddaj organizatorici prehrane Lari Maček Rajgl, uradne ure in kontakt so na tej strani Prehrana | Srednja frizerska šola Ljubljana.

Se lahko prijavim na malico tudi med letom?

Da, izpolnjeno in podpisano prijavnico lahko prineseš v času uradnih ur Lari Maček Rajgl.

Kako izberem meni, ki ga želim?
Ponudnik prehrane ima svojo brezplačno aplikacijo. Aplikacijo, navodila in pogoje uporabe najdeš na povezavi Šolski bistro. Prijaviš se z dodeljenima uporabniškim imenom in geslom, ki ti ju razrednik da že prvi šolski dan. Meni za naslednji teden je potrebno izbrati v aplikaciji najkasneje do četrtka do 10.00.
Kaj če pozabim uporabniško ime in geslo?
Obišči ponudnikovo spletno stran Šolski bistro. Na njej najdeš vse kontaktne podatke, ki jih potrebuješ. Če pozabiš geslo, ga je mogočo enostavno spremeniti (sledi navodilom v prijavnem oknu). Če izgubiš uporabniško ime, moraš stopiti v stik s ponudnikom: na njihovi spletni strani klikni znak “?” zgoraj desno.
Kje se odjavim od malice, če ne želim več jesti na šoli?

Organizatorici prehrane Lari Maček prineseš celoletno odjavo, ki jo dobiš na tej povezavi. Dokument morajo podpisati starši. Gospo Maček Rajgl obišči med uradnimi urami, ki so objavljene tukaj  Prehrana | Srednja frizerska šola Ljubljana.

Kakšna je cena malice?

2,73 €. Ceno določa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Kaj pomeni subvencionirana malica?
Subvencionirana malica pomeni, da ministrstvo plačuje ali malico v celoti ali le njen del. Ta delež je odvisen od prihodkov tvoje družine. Subvencija je lahko:

 • 100 % (dohodek ne presega 42 % neto povprečne plače v Sloveniji),
 • 70 % (dohodek med 42 in 53 % neto povprečne plače v Sloveniji),
 • 40 % (dohodek med 53 in 64 % neto povprečne plače v Sloveniji).

 

Več informacij o subvencioniranju malice.

Kako vem, ali imam subvencionirano malico?

Med uradnimi urami (tukaj Prehrana | Srednja frizerska šola Ljubljana) vprašaj Laro Maček Rajgl, organizatorico prehrane in profesorico naravoslovja.

Kako se malica plačuje?
Po položnicah. Starši dobijo obračun malice za vsak pretekli mesec.
Kako je z malico, če manjkam v šoli?
Obrok lahko odjaviš kar sam v aplikaciji na strani Šolski bistro. Obrok moraš odjaviti v dopoldanskem času, najkasneje do 10.00, za naslednji dan.
Kaj se zgodi, če zbolim čez noč in nisem odjavil obroka?
Če imaš subvencijo, potem za prvi dan nepravočasne odjave še vedno plača ministrstvo. POZOR! Še vedno morajo starši zjutraj poklicati in te odjaviti za tisti dan. Če zboliš za več dni, odjaviš obrok za vse te dni. Podobno velja za manjše deleže subvencij. Se pravi: če imaš 100 % subvencijo, bo ministrstvo plačalo celoten znesek za prvi dan. Če imaš 70 % subvencijo, bo MIZŠ plačalo za prvi dan 70 %, ostalo pa ti. Isto velja za 40 %. Če subvencije nimaš, plačaš polno ceno.
Kaj se zgodi, če obroka ne odjavim pravočasno?

Plačaš polno ceno, 2,73 €, za VSAK dan, ko obroka ne prevzameš. Tudi če obroka ne prevzameš, zate pripravijo malico, saj vsak dan pogledajo, kdo je prijavljen, in na osnovi prijav pripravijo točno tisti meni, ki si ga izbral, in to je za podjetje strošek. Redno odjavljaj obroke. Zelo hitro se zgodi, da kakšen dijak pozabi odjaviti malico za 10 dni, kar znese 27,3 € za hrano, ki je nisi pojedel. Plačati jo je pa treba.

Kaj se zgodi z obrokom, ki ga ne odjavim?
Lahko ga pojedo sošolci ali pa je na voljo drugim dijakom. Tako se izognemo metanju hrane v smeti.
Ali lahko jem, če nisem prijavljen na malico?
V avli je prodajalna, ki je odprta od 7.30 do 14.30. Kar izbereš, plačaš sproti. Na voljo so sendviči, prigrizki, pijača, smutiji in podobno. V bližini šole je tudi nekaj prodajaln s hitro hrano in restavracija v bližnjem študentskem domu. Pomembno pa je, da prideš pravočasno k pouku.
Ali lahko po malici odidem še na kratek odmor?
Lahko, če se pravočasno vrneš k pouku.
Ali lahko odidem iz učilnice, če nisem prijavljen na malico?
Lahko, vendar moraš tisti teden, ko si dežuren, poskrbeti za svoje sošolce ter prinesti in odnesti malico v škatlah. Iz šole pa odideš na lastno odgovornost in pričakujemo, da se vrneš ob začetku pouka.
Kaj moram hraniti v garderobni omarici?
Za predmete večjih vrednosti, ki jih prineseš v šolo (mobitel in podobno), poskrbiš sam. Na nepazljivost opozori tudi sošolke in sošolce. Za učbenike, potrebščine ter frizersko in športno opremo uporabljaj garderobno omarico – je varna in dovolj velika. Pred praktičnim poukom se preobuj v udobno obutev na hodniku in čevlje pospravi na spodnjo polico omarice. Prav tako v omarico obesi toplejša oblačila (jakno, bundo …), saj so obešalniki v učilnici za praktični pouk namenjeni oblačilom modelov in strank. Ko se junija konča pouk, ne pozabi izprazniti svoje omarice, ker jo mora gospa snažilka očistiti!
Kje dobim kartico za garderobno omarico?
Dijaška izkaznica odpre tudi garderobno omarico. Če si dijak 1. letnika, jo boš dobil pri razredniku, prav tako pa boš od njega izvedel številko svoje omarice. Dijaki 2. letnika in 3. letnika, ki imate pouk v prvi konferenci, imate iste omarice, kot ste jih imeli v lanskem šolskem letu, dijaki 3. letnikov, ki imate pouk šele v drugi konferenci, pa boste po vrnitvi s PUD-a svojemu razredniku oddali dijaško izkaznico in jo v roku enega tedna dobili nazaj ter izvedeli številko svoje omarice.
Ali moram plačati za kartico za omarico?
Omarice so kodirane na dijaške izkaznice, tako da ni potrebno posebno plačilo, plačati moraš le dijaško izkaznico v 1. letniku (5 €). Vsako leto plačaš tudi 2 € za baterijo, ki je v ključavnici vrat na garderobni omarici.
Kaj če sem izgubil dijaško izkaznico?
Greš v pisarno 215 (šolska svetovalna služba). Poveš, da si izgubil kartico. Domov ti bomo poslali položnico za 5 €. Ko kartica prispe na šolo, jo hišnik kodira, kartico nato dobiš pri razredniku.
Kaj če kartico pozabim?
Si v težavnem položaju. Poiskati moraš varnostnika, da ti odpre omarico. Varnostnik na seznamu preveri, ali gre res za tvojo omarico. POZOR! Varnostnik je na šoli do 15.30.
Kaj če kartico posodim sošolcem?
Odločitev je tvoja, vendar raje ne, ker se kartice rade izgubijo. Prišlo je tudi že do kraj. Zgodilo se je že, da so se prijatelji med seboj sprli zaradi izgubljene kartice ali ker so iz omarice izginile stvari.
Kaj če pride do kraje iz moje omarice?
Zaradi varnostnih kamer so kraje izjemno redke. V vsakem primeru pa ti svetujemo, da hraniš račun za frizersko opremo, saj lahko pokličeš policijo, ki naredi zapisnik o dogodku, na podlagi katerega lahko (skupaj z računom) od zavarovalnice zahtevaš povračilo.
Kako je na šoli poskrbljeno za varnost?
Na šoli izvajamo videonadzor, dostop do posnetkov imajo ravnateljica in zaposleni, ki jih ravnateljica pooblasti. V pritličju se nahaja varnostnik, ki je vedno pripravljen pomagati. Na pobudo dijaške skupnosti se vhodna vrata zaklenejo ob 17. uri, tako da vstop v šolo v večernih urah ni več mogoč.
Ali je na šoli varnostnik?
Da. Naš varnostnik Peter Bukovnik zelo dobro skrbi za varnost dijakov in šole. Rade volje vam bo priskočil na pomoč, če ga boste prosili. Za vsak primer so tukaj tudi varnostne kamere. Za red in čistočo pa poskrbita tudi dežurna dijaka.
Katere so naloge dežurnih dijakov?
Dopoldansko dežuranje se začne ob 7.30 in traja do 13.00, popoldansko pa od 13.00 do 17.30 oziroma do konca pouka, kar je lahko tudi prej. Ko dežuraš, predstavljaš šolo in si odgovoren za prvi vtis. To je tvoja vaja za delo z bodočimi strankami v salonu. Vsakogar, ki pride na šolo, prijazno pozdraviš in po potrebi vprašaš, ali mu lahko pomagaš, ali koga išče in kam je namenjen. Izpolniš listek in prosiš obiskovalca, da ti po končanem obisku ta listič tudi vrne. Ob odhodu se prijazno posloviš. Če presodiš, da je primerno, lahko zaželiš tudi lep dan. Vse zapišeš v dnevnik dežuranja. To je pomembno zaradi varnosti, da vemo, kdo prihaja na šolo.

Po vsakem končanem odmoru eden od dežurnih:

 • Pregleda vse šolske hodnike in avlo šole. Pospravi morebitne smeti tudi v vseh toaletnih prostorih. Posebej pospravi okolico košev. Na voljo so plastične rokavice.
 • Pomete tudi smeti pri zapornici.

Pri teh obveznostih se dežurna izmenjujeta vsako uro.

Če opazita kakšno okvaro ali karkoli sumljivega, o tem obvestita hišnika ali varnostnika. Dogajanje jasno in čitljivo zapišeta v dnevnik. Pri nalogah dežurnih dijakov so bili upoštevani predlogi dijakov na dijaški skupnosti.

Zelo je pomembno, da dežurna dijaka spremljata dogajanje, da pomagata obiskovalcem, ki ne vedo, kam, še posebej starejšim, in jih pospremita do salona, tajništva, zbornice ali do tja, kamor so obiskovalci namenjeni. Pomisli: prideš raje v salon/trgovino, kjer te prijazno sprejmejo, ali tja, kjer te niti ne opazijo in niso prijazni? V enaki vlogi si kot dežurni tudi ti.

Ali ima SFŠ LJ status športnika in kulturnika?
Po novem ne govorimo več o statusih, ampak o prilagoditvah. Če si izjemno aktiven dijak ali če si perspektivni športnik ali kulturnik, lahko izpolniš obrazec, ki ga dobiš na strani Obrazci.
Kaj pa status vozača?
Šolska pravila določajo, da se ti zaradi utemeljenih razlogov dovoli zamujanje ali predčasen odhod od pouka. Starši izpolnijo izjavo (najdeš jo na strani z Obrazci, s katero utemeljijo razloge in priložijo vozni red. Če prosiš za predčasen odhod učitelja, ki te tisto uro poučuje, te učitelj vpiše v dnevnik.
Koliko popravnih izpitov lahko imam?
Tri. Če imaš štiri, ponavljaš letnik, lahko pa se prepišeš na drugo šolo, če meniš, da poklic frizerja/frizerke ni primeren zate. Ponavljaš lahko samo enkrat.
Kako se prijavim na popravni izpit?
Na strani z Obrazci najdeš prijavnico, ki jo najprej izpolniš, potem jo natisneš, podpišeš in oddaš v tajništvo šole. PAZI na PRAVOČASNO prijavo!
Kdaj so popravni izpiti?
Izpitni roki so objavljeni ob začetku šolskega leta za trenutno šolsko leto na šolski spletni strani. Kdaj točno je izpit iz določenega predmeta, se objavi tri dni pred izpitnim rokom.
Do kdaj se lahko prijavim na izpit?
Rok za prijavo je pet dni pred izpitnim rokom, razen za jesenski rok, ko se je treba prijaviti do konca prvega tedna julija. Dva dneva sta namenjena izdelavi seznama; seznam se objavi tri dni pred začetkom izpitov.
Kako izvem, kateri dan opravljam popravni izpit?
Zaradi Zakona o varstvu osebnih podatkov lahko objavimo samo seznam predmetov in izpitnih komisij, tvojega imena pa ne. Zato si od razrednika prejel svojo šifro (vsa leta na SFŠ imaš enako šifro), ki pa jo lahko objavimo. Zato šifre ne smeš izgubiti.

POZOR! Včasih je kakšen predmet razdeljen na dva dneva, ker je kandidatov veliko. Izpit lahko opravljaš le tisti dan, ko si na seznamu. Menjave niso mogoče.

Enkrat sem že ponavljal letnik na SFŠ LJ. Ali lahko ponavljam še enkrat?
Ne. V istem izobraževalnem programu lahko ponavljaš samo enkrat.
Koliko izpitov lahko opravljam v spomladanskem roku (junija, julija)?
Največ dva. Tako določa pravilnik ministrstva, kar je smiselno. Če celo leto nisi delal, predvidevajo, da v enem tednu ne moreš predelati toliko snovi. Če pa gre za upravičene razloge, lahko ravnatelj dovoli opravljanje več izpitov. V tem primeru moraš oddati prošnjo vsaj 10 dni pred izpitnim rokom. Prošnji priloži tudi ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje upravičene razloge (zdravstvene, socialne, materinstvo in podobno).
Ali se PUD in ID štejeta kot izpit?
Ne, vendar pa je potrebno tudi za PUD in ID oddati prijavnico, ker se tako evidentira, da si obveznosti opravil. Ko izpolnjuješ prijavnico za izpit iz ID, bodi pozoren na to, da vpišeš, katera ID ti manjka (recimo 1. športni dan ali naravoslovni dan in podobno), in na podlagi tega tudi vpišeš ime in priimek učitelja, ki ti mora potrditi opravljeno nadomestno dejavnost. Če gre za proste izbirne vsebine (PID), na prijavnico napišeš ime in priimek razrednika.
Koliko izpitov lahko opravljam v jesenskem roku (avgusta)?
Toliko, kolikor ti jih je še ostalo.
Kaj se šteje kot en izpit?
En predmet pomeni en izpit. POZOR! Nekatere predmete uči več učiteljev in so sestavljeni iz več delov, gre pa za en predmet. Na koncu se vpiše v spričevalo le ena skupna ocena. Takšni predmeti so:

FRI – frizerstvo, ki ga sestavljajo FRI t1, FRI t2, FRI p – se šteje kot en izpit,

IZA – izraznost las, ki jo sestavljata IZA t in IZA p – se šteje kot en izpit,

MAN – manikira, ki jo sestavljata MAN t in MAN p – se šteje kot en izpit.

Kaj je razlika med NOC in NZD (1) ob koncu pouka?
NOC pomeni neocenjen, zato se moraš prijaviti na dopolnilni izpit. Dopolnilni izpit opravljaš iz dela snovi, iz katerega si bil neocenjen. NZD (1) pomeni nezadostno, zato se moraš prijaviti na popravni izpit. Popravni izpit pomeni pridobivanje pozitivne ocene iz celoletne učne snovi pri negativno ocenjenem predmetu.

Dopolnilne izpite je potrebno opraviti pred popravnimi. Če imaš na primer MAT neocenjeno in SLO nezadostno, moraš najprej opraviti MAT in šele ko tam pridobiš oceno, lahko pristopiš k SLO. Če MAT ne bi opravil v spomladanskem roku, ne moreš v tem roku opravljati niti SLO. Dobro premisli, ali se ti sploh splača imeti dopolnilni ali popravni izpit. Ali ne bi imel raje počitnic s pozitivnimi ocenami?

Kdaj lahko učitelj zaključi NOC in kdaj NZD (1)?
Učitelj je pri zaključevanju ocen avtonomen, kar pomeni, da sam oceni dijakovo znanje in v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Šolskimi pravili ocenjevanja znanja določi končno oceno.
Kako se zaključi predmet, če je en del NOC in drugi del NZD (1)?
Če ima dijak pri skupnem predmetu zaključen en del z NOC in drugi del z NZD (1), se mu na koncu zaključi NZD (1).
Ali se lahko pritožim na oceno?
Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06 in 68/17) v 81. členu (ugovor na oceno) dopušča možnost pritožbe na zaključeno oceno v spričevalu oziroma obvestilu o uspehu. Med šolskim letom pritožba na oceno ni mogoča.
Kje dobim potrdilo o vpisu?
Vsako leto že avgusta vsem dijakom pošljemo nekaj potrdil po pošti. Če potrebuješ še dodatno potrdilo, ga dobiš pri razredniku.
Kje potrdim vlogo za subvencionirano vozovnico?
Vsako leto že avgusta vsem dijakom pošljemo potrjeno vlogo po pošti. Če potrebuješ še dodatno potrdilo, ga najdeš na povezavi: https://www.lpp.si/sites/www.jhl.si/files/LPP/Dokumenti/vloga_za_izdajo_subvencionirane_vozovnice_z_navodilom_za_izpolnjevanje.pdf
Kje dobim obrazec za prehrano, šolski sklad in podobno?
Obišči to povezavo:  https://www.frizerska.si/obrazci/
Kaj svetujejo dijaki višjih letnikov?
Sprotno pisanje dnevnikov pri praktičnem pouku je zakon!

Pri pouku obvezno piši snov, ustvarjaj svoje zapiske.

Sprotno prepisuj snov, če manjkaš.

Sodeluj pri urah.

Pojdi na športne in ostale dneve, ker je VSE treba “nadomeščat in se ne splača manjkat”.

Včasih je težko, samo ne obupaj!

Veliko se pogovarjajte med seboj, tako se boste bolje spoznali in povezali.

Delajte domače naloge, ker lahko dobite odlično oceno.

Sodelujte na dejavnostih in tekmovanjih, da boste lahko šli na mednarodno mobilnost.

Pri praksi pripeljite čim več modelov … vadite, vadite, vadite.

Modeli čim prej!

Šola bo manj stresna, če narediš načrt učenja in se učinkovito pripraviš na test.

Kako v višji letnik?
Potrebno je izpolniti naslednje pogoje:

 • imeti pozitivno zaključene ocene pri vseh predmetih;
 • opraviti prakso v zunanjem salonu (PUD) in pravočasno oddati potrdilo organizatorki prakse Marinki Jarm; e-pošta: marinka.jarm@frizerska.si;
 • opraviti interesne dejavnosti (športne, kulturne in naravoslovne dneve). Zelo se potrudimo, da so nadomestne dejavnosti zahtevne, zato priporočamo, da se vseh dni interesnih dejavnosti udeležiš med letom; lahko preveriš pri dijakih višjega letnika, da pozorno spremljamo, kdo se je česa udeležil;
 • opraviti 12 ur proste izbire dijaka – PID (udejstvovanja v različnih klubih ali šolskih projektih), potrdilo oddaš razredniku;
 • opraviti je potrebno tudi sistematski zdravniški in zobozdravniški pregled.
Kako dokažem opravljene ure proste izbire dijaka?
Prineseš potrdilo o opravljenih urah. Obrazec dobiš pri razredniku ali na spletni strani, vendar ti lahko klub, organizacija ali društvo napiše potrdilo na svojem obrazcu. Če si ure opravil v šoli, je dovolj, da učitelj – vodja dejavnosti – napiše razredniku sporočilo o opravljenih urah po e-pošti.
Kaj če nisem bil na športnem/kulturnem/naravoslovnem dnevu?
Vprašaš učiteljico športne vzgoje/slovenščine/družboslovja, s katero aktivnostjo nadomestiš zamujeno.

Če si v celoti in celo leto opravičen sodelovanja pri športni vzgoji, se ti ni treba udeležiti športnega dne. Tisti dan bodo za te dijake organizirane dejavnosti v šoli. Če si odsoten tisti dan, je potrebno izostanek opravičiti.

Če si opravičen krajši čas oz. samo delno, se dogovoriš z učiteljico ŠVZ, s katero aktivnostjo, ki jo dopušča tvoje zdravje, v času izven pouka nadomestiš zamujeno. Učiteljica ti bo tudi pojasnila, kako dokažeš opravljeno dejavnost in tudi čas, ki si ga porabil za to (vstopnica, potrdilo o plačilu in fotografije, spremljanje dejavnosti z aplikacijo na telefonu in poročilo …). Vsekakor je to bolj zabavno opraviti s sošolci.

Kaj če do konca pouka ne uspem opraviti vseh interesnih dejavnosti?
Če do konca pouka ne uspeš opraviti vseh obveznosti, se moraš prijaviti na dopolnilni izpit. Pri tem bodi pozoren, kako izpolniš prijavnico. Neopravljeno dejavnost ti mora potrditi učitelj, ki je dejavnost določil. Na primer, če si manjkal na športnem dnevu, se moraš o nadomestni dejavnosti pozanimati pri učiteljici ŠVZ.
Ali moram obvezno na tabor?
Kot vse v življenju je to tvoja odločitev in vsaka odločitev ima naravne posledice. Tabor je oblika izvajanja interesnih dejavnosti in spoznavanja sošolk in sošolcev. Nekateri dijaki ne želijo iti, ker pravijo, da imajo slabe izkušnje iz osnovne šole, ali jih skrbi, da se ne bodo ujeli s sošolci. Izkušnje kažejo, da se dijaki med seboj povežejo in da bi ostali še kakšen dan dlje. V času tabora opraviš tudi dva športna dneva, en kulturni dan, en naravoslovni dan in socialne delavnice. Torej združimo prijetno s koristnim. Če teh interesnih dejavnosti ne opraviš, jih moraš opraviti sam. Predpisane so nadomestne dejavnosti, ki so zahtevne (kar vprašaj dijake višjih letnikov), zato se ti splača, da na tabor greš.
Zakaj tako poudarjamo interesne dejavnosti?
To so dodatne vsebine, ki so predpisane z zakonom in jih pri rednem pouku ne moremo izvesti. Če torej nekaj moramo narediti, lahko to naredimo prijetno in zabavno. Potrudimo se, da so vsebine čim bolj zanimive, zabavne in da res pridobiš kakšna nova znanja. Vsako leto lahko podaš predloge za naslednje leto.
Kaj če zamudim zdravniški/zobozdravniški pregled?
Določen bo dodatni datum. Spremljaj šolsko spletno in FB-stran. Stopi v stik z učiteljico Sabino Kolenc, sabina.kolenc@frizerska.si.
Kaj je PUD?
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu. To je praksa v frizerskem salonu po lastni izbiri. Več informacij o PUD-u najdeš na šolski spletni strani v meniju Dijaki in starši – PUD.
Kdaj imam PUD?
V 1. letniku poteka PUD strnjeno 15 delovnih dni, med 2. 6. 2020 in 22. 6. 2020.

Oddaja potrdil o opravljenem PUD-u bo 23. 6. 2020 po razporedu, ki bo objavljen na spletni strani.

 

PUD v 2. letniku poteka strnjeno 20 delovnih dni.

Termin opravljanja PUD-a Oddaja potrdila
2. b in 2. d 27. 11. 2019–24. 12. 2019 6. 1. 2020
2. a, 2. c, 2. e in 2. f 25. 5. 2020–19. 6. 2020 22. 6. 2020

 

PUD v 3. letniku poteka strnjeno 90 delovnih dni.

Termin opravljanja PUD-a Oddaja potrdila
3. b, 3. d 3. 9. 2019–14. 1. 2020 15. 1. 2020
3. a, 3. e, 3. f 14. 1. 2020–21. 5. 2020 22. 5. 2020
Kaj so normativi?
Normativi pomenijo, koliko in kakšne storitve moraš izvesti pri praktičnem pouku. Na šolo moraš pripeljati določeno število zunanjih modelov, na katerih opraviš predpisane frizerske storitve, nekatere storitve pa lahko izvedeš tudi na šolskih modelih – sošolcih. Z normativi dosežeš večjo suverenost in višje standarde znanja. Na začetku šolskega leta pri praktičnem pouku dobiš poseben obrazec, ki ga izpolnjuješ skupaj z učiteljem praktičnega pouka. Obrazec je na voljo na vpogled vsako uro praktičnega pouka tudi staršem. Vanj zabeležiš datum obiska modela ter izvedeno storitev. Obisk modela moraš vnaprej napovedati in se za termin dogovoriti z učiteljem frizerstva. Šele ko izpolniš normative, lahko pridobiš oceno iz frizerske storitve.
Zakaj imamo normative?
Ker želimo, da ob zaključku šolanja samozavestno vstopiš v kateri koli salon in začneš z delom. Seveda ob zaključku ne boš znal vsega, pomembno pa je, da se rad učiš, da se rad spoprimeš z izzivi in da kljub negotovosti, kako bo, preizkusiš sebe v novem salonu, mogoče celo v tujini. Želimo, da zaradi svojega znanja in pripravljenosti na delo zlahka najdeš službo in se osamosvojiš. Si tega želiš tudi ti?
Kje naj dobim modele?
Ni enostavno »na stol dobiti model«, ki od tebe pričakuje, da ga boš polepšal, uganil njegove želje in vse skupaj izpeljal z elegantno lahkotnostjo vrhunskega frizerja. Seveda boš, slej kot prej …  A do tja se je potrebno prebiti. Pred tem pa se boš spopadal s strahom, negotovostjo in tresenjem rok, kar je povsem normalno. Množica modelov, ki se bo zvrstila pri tebi skozi tri leta šolanja, je tista, ki se ji boš na koncu lahko zahvalil, da si postal virtuoz svoje stroke.

Torej, modeli so v bistvu lahko tvoje potencialne stranke, hkrati pa se z vajo uriš v stroki in krepiš svojo samozavest in prepričanje, da zmoreš. Da bo iskanje modelov lažje, imaš v delovnem dnevniku za praktični pouk zapisan natančen seznam normativov (tj. število modelov na vsebinski sklop) po letnikih in zraven namige za pametno načrtovanje, ker lahko na enem modelu opraviš več storitev hkrati. Pazi tudi na modele za ocenjevanje posameznega vsebinskega sklopa. Nekateri dijaki se znajdejo in objavijo na FB, da potrebujejo modele, nekateri dajo oglas, drugi gredo v študentske domove in domove za starejše občane. Iznajdljivost in vztrajnost se bosta zagotovo obrestovali.

Kje pridobim informacije o normativih?
Normativi so določeni v delovnih zvezkih, ki jih uporabljate pri praktičnem pouku. Vse informacije o normativih lahko preveriš pri svojem učitelju praktičnega pouka.
Kateri datumi so pomembni za 1. letnik?
Datum Dan Dogodek
2. 9. 2019 ponedeljek začetek pouka
28. 10.–1. 11. 2019 ponedeljek–petek jesenske počitnice
5. 11. 2019 torek

sistematski 1. a ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 12.45

7. 11. 2019 četrtek

sistematski 1. b ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

8. 11. 2019 petek

sistematski 1. c ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

12. 11. 2019 torek

sistematski 1. d ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 12.45

14. 11. 2019 četrtek

sistematski 1. e ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

15. 11. 2019 petek

sistematski 1. f ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

november 2019 kulturni dan
25. 11. 2019 ponedeljek novoletna dobrodelna prireditev

 

2. 12.–4. 12. 2019

4. 12.–6. 12. 2019,

9. 12–11. 12. 2019

 

pon.–sre.

sre.–pet.

pon.–sre.

spoznavni tabor v CŠOD Trilobit (Jesenice)

1. termin 1. b, 1. d

2. termin 1. c, 1. f

3. termin 1. a., 1. e

23. 12. 2019 ponedeljek dan šole – pouka prost dan
24. 12. 2019 torek pouka prost dan (nadomeščanje 15. 2. 2020)
3. 1. 2020 petek pouka prost dan (nadomeščanje 7. 3. 2020)
14. 1. 2020 torek zadnji dan za pridobivanje ocen
15. 1. 2020 sreda zaključek 1. ocenjevalnega obdobja
29. 1. 2020 sreda zimski športni dan
7. 2. 2020 petek proslava pred slovenskim kulturnim praznikom
8. 2. 2020 sobota Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
14. 2. 2020 petek kulturni dan
15. 2. 2020 sobota delovna sobota
14. in 15.  2. 2020 petek in sobota informativna dneva
17. 2.–21. 2. 2020 ponedeljek–petek zimske počitnice
7. 3. 2020 sobota spomladanski športni dan
24. 3. 2020 torek zaključna prireditev
13. 4. 2020 ponedeljek velikonočni ponedeljek
15. 4. 2020 sreda Frizerski festival –  revija skupnosti šol
27. 4.–1. 5. 2020 ponedeljek–petek prvomajske počitnice
1. 6. 2020 ponedeljek zadnji dan za pridobivanje ocen
23. 6. 2020 torek oddaja potrdila o opravljenem PUD-u in zaključek 2. ocenjevalnega obdobja
24. 6. 2020 sreda proslava pred dnevom državnosti, zaključek pouka in podelitev spričeval
26. 6.–31. 8. 2020 petek–ponedeljek poletne počitnice
1. 7. 2020 sreda začetek spomladanskega izpitnega roka – popravni/dopolnilni
18. 8. 2020 torek začetek jesenskega izpitnega roka – popravni/dopolnilni
26. 6.–31. 8. 2020 petek–ponedeljek poletne počitnice
Kateri datumi so pomembni za 2. letnik?
Datum Dan Dogodek
2. 9. 2019 ponedeljek začetek pouka – jesenski ŠD v Bohinju
28. 10.–1. 11. 2019 ponedeljek–petek jesenske počitnice
november 2019 kulturni dan
25. 11. 2019 ponedeljek novoletna dobrodelna prireditev
23. 12. 2019 ponedeljek dan šole – pouka prost dan
24. 12. 2019 torek pouka prost dan (nadomeščanje 15. 2. 2020)
3. 1. 2020 petek pouka prost dan (nadomeščanje 7. 3. 2020)
6. 1. 2020 ponedeljek oddaja potrdila o opravljenem PUD-u (2. b, 2. d)
14. 1. 2020 torek zadnji dan za pridobivanje ocen
15. 1. 2020 sreda zaključek prvega ocenjevalnega obdobja
29. 1. 2020 sreda dan odprtih vrat z delodajalci
7. 2. 2020 petek proslava pred slovenskim kulturnim praznikom
8. 2. 2020 sobota Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
14. 2. 2020 petek kulturni dan
15. 2. 2020 sobota zimski športni dan
14. in 15. 2. 2020 petek in sobota informativna dneva
17. 2.–21. 2. 2020 ponedeljek–petek zimske počitnice
7. 3. 2020 sobota spomladanski športni dan
24. 3. 2020 torek zaključna prireditev
13. 4. 2020 ponedeljek velikonočni ponedeljek
15. 4. 2020 sreda Frizerski festival –  revija skupnosti šol
27. 4.–1. 5. 2020 ponedeljek–petek prvomajske počitnice
maj 2020 spomladanski športni dan
22. 6. 2020 ponedeljek oddaja potrdila o opravljenem PUD-u (2. a, 2. c, 2. e, 2. f)
23. 6. 2020 torek zadnji dan za pridobivanje ocen
24. 6. 2020 sreda proslava pred dnevom državnosti in podelitev spričeval
1. 7. 2020 sreda začetek spomladanskega izpitnega roka – popravni/dopolnilni
18. 8. 2020 torek začetek jesenskega izpitnega roka – popravni/dopolnilni
26. 6.–31. 8. 2020 petek–ponedeljek poletne počitnice
Kateri datumi so pomembni za 3. letnik?
Datum Dan Dogodek
2. 9. 2019 ponedeljek začetek pouka – jesenski ŠD na Krvavcu
5. 9. 2019 četrtek

sistematski 3. a ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

6. 9. 2019 petek

sistematski 3. e ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

17. 9. 2019 torek

sistematski 3. f ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 12.45

oktober 2019 kulturni dan (ekskurzija) za 3. a, 3. e in 3. f
28. 10.–1. 11. 2019 ponedeljek–petek jesenske počitnice
25. 11. 2019 ponedeljek novoletna dobrodelna prireditev
23. 12. 2019 ponedeljek dan šole – pouka prost dan
24. 12. 2019 torek pouka prost dan (nadomeščanje 15. 2. 2020)
13. 1. 2020 ponedeljek zadnji dan za pridobivanje ocen za 3. a, 3. e, 3. f
15. 1. 2020 sreda oddaja potrdil o opravljenem PUD-u za 3. b in 3. d
15. 1. 2020 sreda zaključek prvega ocenjevalnega obdobja
2. konferenca kulturni dan (ekskurzija) za 3. b in 3. d
29. 1. 2020 sreda dan odprtih vrat z delodajalci
7. 2. 2020 petek proslava pred slovenskim kulturnim praznikom
8. 2. 2020 sobota Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
10. 2. 2020 ponedeljek

začetek zimskega izpitnega roka

zaključni izpiti iz slovenščine

14. in 15. 2.  2020 petek in sobota informativna dneva za vpis v srednje šole
17. 2.–21. 2. 2020 ponedeljek–petek zimske počitnice
2. polletje 2020 četrtek

sistematski 3. b ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

 2. polletje 2020 petek

sistematski 3. d ob 8.30

zobozdravniški isti dan ob 11.30

7. 3. 2020 sobota delovna sobota
24. 3. 2020 torek zaključna prireditev
13. 4. 2020 ponedeljek velikonočni ponedeljek
15. 4. 2020 sreda Frizerski festival –  revija skupnosti šol
27. 4.–1. 5. 2020 ponedeljek–petek prvomajske počitnice
21. 5. 2020 četrtek zadnji dan za pridobivanje ocen 3. b in 3. d
22. 5. 2020 petek oddaja potrdil o opravljenem PUD-u za 3. a, 3. e in 3. f ter zaključna konferenca za 3. letnik
22. 5. 2020 petek zaključek drugega ocenjevalnega obdobja in pouka za zaključne letnike
25. 5. 2020 ponedeljek podelitev spričeval za zaključne letnike
25. 5.–29. 5. 2020 ponedeljek–petek priprave na zaključni izpit
28. 5. 2020 četrtek izpitni rok za izboljševanje ocen
1. 6. 2020 ponedeljek začetek spomladanskega izpitnega roka za zaključni letnik
8. 6. 2020 ponedeljek

začetek spomladanskega izpitnega roka

zaključni izpit iz slovenščine

24. 6. 2020 sreda podelitev zaključnih spričeval
26. 6.–31. 8. 2020 petek–ponedeljek poletne počitnice
18. 8. 2020 torek začetek jesenskega izpitnega roka – popravni/dopolnilni
25. 8. 2020 torek

začetek jesenskega izpitnega roka –

zaključni izpit iz slovenščine (pisni del)

26. 8.–28. 8. 2020 sreda–petek zaključni izpit iz slovenščine (ustni del) ter storitev z zagovorom
28. 8. 2020 petek podelitev zaključnih spričeval
30. 9. 2020 sreda preneha status dijaka
Kako je z zaključnim plesom?
Organizatorja zaključnega plesa boste izbrali s pomočjo mentorice dijaške skupnosti, ki je tudi koordinatorka zaključnega plesa. Zaključni ples je slavnosten in lep dogodek, ki ga doživiš enkrat v življenju, zato ga je vredno deliti s svojimi najbližjimi. Dijaki, ki ne gredo na ples, priznajo, da jim je žal, ker niso šli. Zadeva je kar velik finančni zalogaj, zato se splača varčevati, oddelati kakšno dodatno soboto ter zaslužiti za vstopnico, obleko in čevlje.
Kam gremo na zaključni izlet?
Turistične agencije ponujajo zaključne izlete v višku turistične sezone (julij, avgust) in to pomeni zelo visoke cene. Velikokrat ponujajo neko na videz nizko osnovno ceno, a z veliko doplačili (vse vključeno v ceno – zapestnice, izleti, partiji in podobno). Na tak izlet lahko greš s svojimi prijatelji, kadar želiš, in za to ne potrebuješ sošolcev niti razrednika. Istočasno pa lahko razmisliš o ideji nekajdnevne ekskurzije s sošolci in razrednikom ter še kakšnim učiteljem. To je izlet, ki si ga boš zapomnil za celo življenje, ker je nekaj posebnega in enkratnega. Takrat se s sošolci še bolj povežete. Lahko poiščete kakšne zanimive ideje, se o njih pogovorite na razredni uri in si to zastavite kot vaš skupni cilj. Lahko organizirate kakšno zbiranje sredstev za dijake, ki si težje privoščijo takšen izlet. Možnosti je veliko. Lahko greste tudi za dva dni na slovensko obalo. Bistveno je, da se družite, kaj malega pogledate, nekje prespite in se imate super. Tak izlet si lahko naredite že za zelo dostopno ceno.
Še kakšno vprašanje?
Vprašaj se, kje lahko pridobiš informacijo – ne teci takoj k razredniku. Bodi samostojen in iznajdljiv. Najprej preveri:

 • na šolski spletni strani,
 • na šolski FB-strani,
 • pri sošolki, sošolcu,
 • šele nato pri razredniku,
 • v tajništvu med uradnimi urami,
 • v zbornici,
 • pri organizatorju prehrane,
 • pri knjižničarju,
 • pri šolski svetovalni delavki.
Dostopnost